Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için devletinin bir gemisi ile Samsun'a gönderilmiştir. Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenlenmiş ve "Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır."
ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcilerini 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyül Millet Meclisi'nde toplamıştır. Mesclis Mustafa Kemal Paşa'yı "Meclis Başkanı" seçmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet MEclisi, Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. Halk ve düzenli ordular düşman kuvvetletine karşı savaş vermiş, omuz omuza mücadele etmiştir.
Kurtuluş Sacvaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından TBMM 1 KAsım 1922'de saltanatı kaldırmıştır. Padişah Vahdettin, "VATAN HAİNİ" ilan edilmiş ve yurdu terk etmiştir.
24 Temmuz 1923 günü İsviçre'nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri Lozan Barış Antlaşmasın'nı imzalamıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmış fakat devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.
İkinci dönem Büyük Millet MEclisi, 11 Ağustos'ta ilk toplantısını yapmıştır ve 13 Ekim'de Ankara, başkent ilan edilmiştir. Bu dönemde Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştır. atatürk 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırmış ve "YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ." demiştir.
29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan "CUMHURİYET" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne vermiştir. Meclis önergeyi kabul etmiştir ve böylece Türkiye Devleti'nin yeni yönetim biçimi "CUMHURİYET", yeni ismi "TÜRKİYE CUMHURİYET DEVLETİ" olarak belirlenmiştir. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. Halk da Cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşılamıştır.
Cumhuriyette, Atatürk'ün de söylediği gibi, EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ ULUSUNDUR. ULUS, KENDİNİ YÖNETME YETKİSİNİ, KENDİLERİNE TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ ARACILIĞI İLE KULLANIR. CUMHURİYET YÖNETİMİNDE, YURTTAŞIN SEÇME VE SEÇİLME VE SEÇİLME HAKKI VARDIR. SEÇİLEN TEMSİLCİLER, YASALARI TASARLAR VE YÖNETİCİLERİ ULUS ADINA DENETLER. ULUS SEÇİMLE YÖNETİCİLERİ SEÇEBİLİR.
hepimizin cumhuriyet bayramı kutlu olsun canım:) nice nice yıllara :) seni yeni keşfettim ve takibe aldım bana da beklerim :)
YanıtlaSilHoşgeldin :) tabi ki hemen misafirin oluyorum :)
Sil