Hoşgeldinizz :)

Powered By Blogger

Translate

12 Nisan 2012 Perşembe

09/04 & 15/04 Kalp Haftası....


Her yıl Nisan ayının 2 haftası Kalp Haftası olarak belirlenmiştir. Bu yıl 24. üncğsğ gerçekleşecek olan Kalp Haftası'nda belli başlı etkinlikler planlanmaktadır. 

Dünyada her yıl 18 milyon insan kalp damar hastalıklarından hayatını kaybetmekte olup, bu kayıp oranı küresel ölümlerin %30'unu oluşturmakta olduğu söylenmektedir. Yeni doğan bir çocuktan 9'u kalp hastası olmakta ve ülkemizde 2030 yılında kalp damar hastalıklarına bağlı, erkeklerde yaklaşık 235 bin, kadınlar da ise 180bin ölüm gerçekleşeceği söyleniyor. Ülkemiz de 20 yıl içerisinde, bugüne göre kalp damar hastalığına bağlı olarak erkeklerde ölüm oranı yaklaşık 2 misli, kadınlarda ise 1,5 oranında bir artış olacağı varsayılıyor. Daha Sağlıklı bir türkiye için kalp damar hastalıkları ile mücadele de başlıca amaç, Risk faktörlerinin çocukluk çağından itibaren azatılması, halkın bilinçlenmesi amacı ile, 2011 yılı Çocuk Kalp Damar Hastalıkları ile Mücadele Yılı olarak ilan edilmiş bulunmaktadır. 

Kalp Hastalıklarının Sebepleri ve Korunma Yolları 

* 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde "Romatizmal Kalp Hastalıklarına" neden olmaktadır. Bu nedenle ; Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, erken tanı ve yeterli tedavisi ile ileride çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır. 

* Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir.

* Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle; Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.

*Yüksek Tansiyon, kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde mutlaka bir hekim tarafından kontrolü sağlanmalıdır.

* Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle, stresli yaşamdan uzak durmanın kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

* Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir.

Kaynak : http://www.adanasm.gov.tr

Sağlığımıza dikkat edelim, kendimizden başka kimse kıymetli değildir. Unutmayalım lütfen....
Sağlıklı bir insan olmak adına elimizden geleni yapalım ve etrafımızda ki kişileri de bu yönde ilerlemeleri için uyaralım lütfen.... Sonra her şey için çok geç kalmış olabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Güzeldir :)

Ad

E-posta *

Mesaj *