Hoşgeldinizz :)

Powered By Blogger

Translate

11 Nisan 2012 Çarşamba

Biraz Nargileden bahsedelim mi ?


Nargile sever misiniz ? Şahsen ben aman aman sevmesem de ara sıra içerim :) Genelde elmalı tercihimdir. Kimi insan sigara içmez mesela ama nargile içer, ayrı bir havası var nargilenin tamamı ile zevk meselesi.... Mesela eskiden Tophane denince akla ilk gelen şey Nargile ve Muzlu Çay oluyordu. Ama şimdi Nargile istediğiniz zaman Tophane'ye gitmenize gerek yok, her yerde bulabiliyorsunuz. He evet Tophane'nin havası başka olabilir fakat şöyle bir şey var, Tophane eskisi gibi değil bilmiyorum ben oradan artık pek zevk almıyorum. Tabi bu benim görüşüm :)





Nargile Ortadoğu ve Güney Asya'ya özgü geleneksel bir tütün içme aracı olarak biliniyor. 










Nargile 4 temel bölümden oluşuyor. 
1. Ser
2. Lüle
3. Marpuç
4. Şişe 







Ser; Nargilenin uzun olan gövdesidir. sürahiye  benzeyen bir yapısı bulunmaktadır. Metal, Cam ve Seramikten yapılabilir. 

Lüle; Üst tarafta bulunan tömbekinin konulduğu delikli tabladır. Üzerine köz dökülerek ısı sağlanır. Pirinç, Gümüş ve Bakırdan yapılabilir. 

Marpuç; Dumanı şişeden alıp ağza ulaşımını sağlayan bölümdür. Hortumun iç kısmı koyun ve özel olarak ceylan derisinden yapılabilir. 

Şişe; Dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdama seslerinin duyulduğu bölümdür. 

Bunlar dışında Nargileyi tamamlayıcı Sipsi, Tepsi/Rüzgarlık ve Tömbeki gibi araçları da bulunmaktadır. 


Sipsi; Marpuç'un ucuna takılan ve dumanı içinden çekip tadını damağımızda hissettiren küçük ağızlıktır. Genelde kehribardan yapılır fakat maliyeti daha hesaplı olması nedeni le plastik tek kullanımlık ağızlıklar yapılmaktadır.

Tepsi/Rüzgarlık; Közden düşen külleri toplamaya yarayan tepsi, közlerin sönmemesini sağlayan aracada rüzgarlık adı verilmektedir. 

Tömbeki; Nargileye has kurutulmuş tütünün ince ince kıyılması ile elde edilmiş tütündür. 


Osmanlı zamanı İrandan getirilen ve o zamanın  kahvehanelerinde sohbetlere eşlik eden tömbeki, bazı padişahlar tarafından yasaklanmıştır. Uzun zaman İstanbul Tophane'de, İzmir Kemeraltı'nda, Ankara da ise Genlik Parkı'nda sunulmaya başlamıştır. Doğuş yeri Hindistan olduğu düşünülmektedir. Daha sonra İranlılar olmak üzre Araplar ve sonrasında ise Osmanlılar ile tanışmıştır. 



Nargile çeşitlerinden bahsedersek liste biraz kabarık :) 

Mango, Limon, Portakal; Nane, Vişne, Şeftali, Muz, Çilek, Kavun, Cappucino, Kırmızı Elma, Yeşil Elma, Karamel, Yasemin, Vanilya, Karışık, Üzüm, Kahve, Hindistan Cevizi, Gül, Bahreyn Elması, Sütlü Cappucino, Damla Sakızı, Böğürtlen, Kayısı, Franbuaz, Bal, Mandalina, Kola, Çift Elma, Karpuz, Çikolata....... 

Tabi bir de bunlarla güzel olacak tatlar var bunları damak tadınıza göre 2'li 3'lü tercih edebilirsiniz. Bazı karışımlar güzel olabiliyor. 





Şimdiden Afiyet Olsun :) 

2 yorum:

  1. Tophane benimde tercihlerimde 2. sırayı alırdı hep.
    Birinciliği ise daima "Çorlu'lu Ali Paşa Medresesi" göğüsler.
    Bir de sonbaharda dökülen yapraklar ve ıslık çalan rüzgar eşlik ediyorsa elma aromasına ; işte o zaman doyum olmaz aldığınız haza ...

    YanıtlaSil
  2. Çorlu'lu Ali Paşa Medresesi'ni duydum ama hiç fırsat yaratıp da gidemedim, bir cts beraber gidelim ne dersin ? :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Güzeldir :)

Ad

E-posta *

Mesaj *