Hoşgeldinizz :)

Powered By Blogger

Translate

14 Temmuz 2015 Salı

Ağaçların Önemi






Psikolog Omid Kardan tarafından yürütülen, Chicago Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip tarafından bir araştırma yapılmış. Ağaçlar ile çevrelenmiş yeşilliğe daha çok önem verilen yaşam alanlarında insanların daha huzurlu, daha verimli, daha sağlıklı yaşadıkları ortaya çıkmış. Aslına bakarsanız bunun için araştırma yapılmaya gerek var mı bilmiyorum ama en nihayetinde yeşilin, ağacın, çiçeğin insanlar üzerinde ne kadar güzel, olumlu etkiler bıraktığını biliyoruz. Ağaçların hayat olduğunu biliyoruz peki neden bu betonlaşma arzusu, isteği.... Neden bu aç gözlülük? Neden bu para hırsı ? 

İşte bazen sırf bu yüzden bir kasabaya yerleşmek istiyorum ama gelin görün ki ülkemde ya bir şeylerden vazgeçerek yaşamayı tercih edeceksin ki o zaman senden rahatı yok, yada taviz vermeden yaşamaya çalışacaksın o zaman da bunun sonuçlarına katlanıp hayatını idame ettirmeye çalışacaksın....



Chicago Üniversitesi araştırmacılarından ve raporun yazarlarından psikolog Marc Berman " Gelir düzeyi, yaş ve eğitim gibi verileri değerlendirirken, yaşanılan ortamdaki ağaçların varlığının tüm beden sağlığımıza etkilerini fark ettik. Etki, umuma açık alanda bulunan ağaçlarda çok daha belirgin. Diğer yeşillik alanların etkisi de yadsınamaz tabi ama günlük yaşantıda rol oynayan sokaklardaki ağaçlar işin temel noktası." diyor.
araştırma sırasında fark edilenlerden biri de, cadde ve sokaklara dikilecek 10 tane fazladan ağacın sağlık üzerindeki olumlu etkisiyle, 7 yıl fazladan yaşam ömrü garantisi vermesi. 

Ağaçlar bilimsel anlamda, şehir hayatı kalitesini yükseltmesi, ozon tabakasına iyi gelmesi ve soluduğumuz havayla birebir ilişkisi olması açısından oldukça önemli. Araştırmanın ilginç bir yanı da; umuma açık ortamlarda bulunan ağaç ve yeşilliklerin, özel alanlardaki yeşilliklerden daha etkili olması. Ki uzmanlar bunu da, herhangi bir başka mahallede yaşayıp, sosya-kültürel anlamda kişisel alanlarında yeşillik sahibi olmayan insanların da kaliteli bir yeşil alan sahibi olabilmeleri gerektiğiyle açıklıyorlar.

araştırma psikolog Berman "Her belediye 10 tane fazla ağaç dikebiliyor olsa, toplum sağlığına nasıl bir fayda sağlayabileceklerini tahmin bile edemezler." diyor. 



Ama bizde önemli olan var olmuş olan yeşil alanları yok edip daha fazla nasıl bina dikebiliriz, dikilen binanın ortasına 2 ağaç koysak yeterli kalan alana bir iki beton daha dökeriz.

Aslına bakarsanız bu kararları alanlara hiç kabahat bulmamak lazım, neden biliyor musunuz? Çünkü bunları bu şekilde ilerlemesini talep eden bizleriz, daha çok bina o binanın içinde havuz olsun, fitness olsun, otoparkı olsun vbg. eğer ki bizler bize sunulan bu eşsiz güzelliklerle dolu bu dünyanın kıymetini bilebiliyor olsaydık emin olsun şimdi bu kadar çok egsoz dumanı yutmuyor olurduk, bu kadar betonlaşmamış olurduk, insanların yaşam alanları arasında bu kadar uçurum olmamış olurdu. Bunları hep bizler istedik biraz daha iyi yaşayalım, biraz daha kaliteli yaşayalım aman daha elit olalım diye diye ozonuda deldik, buzulları da erittik ve daha niceleri... Müstahak mı bize acaba ? 

Araba ile giderken bazen yollarda kedi-köpek ölüleri görüyorum, düşünün e-5 üzerinde giderken bile gördüğüm oluyor, ben görünce üzülmenin dışında sorguluyorum ne işin var senin burada? dediğim zaman cevabı hemen bulabiliyorum... Ne işi var o kedinin-köpeğin orada, ne işi olacak ki onların yaşam alanlarını ellerinden alan bizleriz, onlara eziyet edenler bizleriz, (tabi ki burada kendimi tenzih ediyorum) Balta girmemiş ormanlar nerede, bizler artık balta ile beraber yaşıyoruz her an her dakika yeni bir balta güzergahı belirleniyor... 



Kaynaklar : Fizikist
                    Washingtonpost
                    Onedio


1 yorum:

  1. Turkiyenin doga ve yesili koruyamayip, geri donusumu pozitif etkileyecek etkinliklerde bulunmamasi ileri gidememesinin baslica nedenlerinden.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Güzeldir :)

Ad

E-posta *

Mesaj *