Hoşgeldinizz :)

Powered By Blogger

Translate

21 Şubat 2012 Salı

Salep







Salep; Bundan 1 hafta öncesine kadar salep hakkında hiçbir bilgim yoktu hiç denemedim, tadını dahi bilmiyordum. Açık konuşmak gerekirse içmek için de özel bir çaba sarfetmedim bu zaman kadar. ama geçen akşam arkadaşlar ile Galata'da bir yere gittik, yoğun ısrarlardan sonra o zaman salep içeyim dedim... Tadına hayran kaldım ve 2. Salep'i söyledim afiyetle içtim :) 

Ama bu Salep nereden gelir? Nasıl yapılır? bunları bilmem gerekiyor, ben araştırırken sizi de bilgilendirmek istedim... Belki benim gibi hala Salep denemeyen kişiler vardır :)

Salep, Orkideler ailesinin birden fazla türünün toprak altı yumrularından elde edilen bir içeçek, tek köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 adet yumru vardır ve gövdesi dik, silindir şeklini anımsatır. Çiçekleri ise salkım veyaz başak şeklinde olduğu söylenmektedir. 

Salep'in faydalarını da göz ardı etmeyelim ; Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşite iyi gelir, zihni çalıştırma gücünü arttırır, kabızlığı giderir, kalbi kuvvetlendirir, vücudun ısınmasını sağlar... ve daha belki bilmediğimiz bir sürü faydası vardır. Türkiye deki tüm Salepler Burdur'un Bucak ilçesinden alınıp satılmaktadır. 

Peki o çok sevdiğimiz Salep nasıl hazırlanır? Araştırdığımız zaman Salep yapımında farklı farklı yollar karşımıza çıkıyor ve çok değişik şekiller de sunuma hazırlanıyor. Salep için tek bir yola bağlı kalmayalım, hazırlayacağımız zaman ufak bir araştırma yapalım sonra hazırlayalım :) 


Ben şu an içiyorum şimdiden size de afiyet olsun :)








2 yorum:

  1. olsada içsek valla ne güzel olur.

    YanıtlaSil
  2. Evet benim de bugün canım çekti bayağı olsa da içsem dedim

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Güzeldir :)

Ad

E-posta *

Mesaj *