Hoşgeldinizz :)

Powered By Blogger

Translate

8 Mart 2012 Perşembe

Dünya Kadınlar Günü...



8 Mart Dünya Kadınlar Günü, emekçi kadınların kutladığı bir gündür. 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kitlenerek ve arkasından çıkan yangın da fabrika önüne kurulan barikatlar yüzünden kaçamadıkları için ölmeleri üzerine, Dünya Kadınlar Günü meydana gelmiş oldu.
Türkiye'de il kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu takip eden yıllarda daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı, kapalı mekanlar da kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sokaklara taşınmaya başlandı. 12 Eylül 1980 yılında Askeri Darbeden sonra 4 yıl boyunca herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984 yılı itibari ile çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya devam ediliyor. 

08 Mart 2012 Dünya Kadınlar Günü, emekçi kadınlarımızın,şiddete maruz kalan kadınlarımızın, hor görülen, cinsel bir obje imiş gibi görülen kadınlarımızın, tacize uğrayan kadınlarımızın, cinayete, töreye maruz kalan, aldatılan, terk edilen, dövülen, sokağa atılan kadınlarımızın günü'dür.

Kadınlarımız artık ayakları üzerinde durabiliyor, yeri geliyor kimse ihtiyaç duymuyor ama ülkemiz de kadına bakış açısı o kadar geri bir zihniyet içerisinde ki ( yıl:2012 olmasına rağmen ), bu zihniyet içerisin de ne kadar gelişebiliriz bilmiyorum. Okumayan bir toplum da düşüncelerini geliştiremeyen bir toplum da belki de bunu aşılamaya çalışmak çok zor.

Ama bugün bile haberlere baktığımız da; Kurtköy'de kocası ile şiddetli geçimsizlik yaşayan Azeri uyruklu bir kadınımızın, sığındığı sağlık merkezinde eşinin yakını tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldüğünü görüyoruz. 

Yani aslında biz bütün bu temennileri boşuna söylüyoruz...

Ama hep derler ya, benim hala umudum var.... Ben bütün kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü yürekten kutluyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Güzeldir :)

Ad

E-posta *

Mesaj *