Hoşgeldinizz :)

Powered By Blogger

Translate

21 Kasım 2012 Çarşamba

Bir yazı....


Ofise gelen tesadüf bir derginin sayfalarını karıştırırken karşıma çıkan bir yazı hakkında bilgi vermek istiyorum.... Yazı biraz uzun ( bana göre önemli noktalarını aktaracağım ) sıkılmadan okursanız çok mutlu olurum....

Yazı DTK adlı bir dergide yazısı yayınlanan Yönetim Koçu Oğuzhan Doğani 'ye ait....

Konu Başlığı   : Öncelikle Kendimizi Yönetebilmek!!!


Yönetimde Amaç ; İletişim içinde olduğumuz çalışanlarımızla ve onların aracılığı ile hem iş yerimizin, hem de çalışanlarımızın amaçlarına ulaşma doğrultusunda zamanı en doğru şekilde kullanarak arzu edilen ve belirlenen hedeflere ulaşmak... aynı zamanda ulaşılan başarı noktasında sağlam temeller üzerinde durabilmek olmalıdır. 

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN; "BİLİNÇ ve YETENEK AMA BAŞARI NOKTASINDA KALABİLMEK İÇİN İSE KARAKTERLİ ve DİRENÇLİ OLMAK GEREKİR." 

Liderlik ve Yöneticilik ; aynı şey olarak görünse de aslında çok farklı kutuplar ve yeteneklerdir. Yöneticiliğin alt yapısı oluşturan prensipler, kurallar ve yönetmelikler verimliliğin  %60'ını oluştururken, liderlik özellikleri ise yaklaşık %40'ını oluşturmaktadır. Yöneticilik; planlamayı ve çalışan bireyler ile iş yerinin tüm kaynaklarını koordine etmeyi gerektirirken, liderlikte amaç; kişisel çekim gücü ve karizma ile kişileri peşinden sürüklemek ve harekete geçirmektir. Güçlü bir lider iyi bir yönetici olmayabilir. 

"SERGİLEDİĞİ ÖRNEKLERİYLE SÖZLERİNİ DESTEKLEYEN BİR LİDER TARTIŞILMAZ BİR GÜCE SAHİPTİR."

İyi bir lider, peşinden sürüklediği kitleyi kolaylıkla saptanan amaca ve arzu edilen hadeflere en doğru zamanda ulaştırabilendir. Dolayısı ile GERÇEK BİR LİDER VE BİLİNÇLİ BİR YÖNETİCİ; ADİL, TARAFSIZ, DÜRÜST, KARARLI, DUYARLI, SABIRLI ve EĞİTİCİ olup, kendisine sorması gereken doğru soruları soran, yapıcı ve çözümcül düşünceler üretebilen ve bireysel sorumluluğunu üstlenerek en doğru zamanda eyleme geçebilendir. Ayrıca kişisel sorunlarını işine ve çalışanlarına yansıtmadan, öncelikle yüksek amaçlarla saptanan hedeflere yönlenen, çalışanlarını peşinden sürükleyerek onlara insan olgusu bilinciyle yaklaşıp motive edebilendir. 

"GERÇEK BİR LİDER VE BİLİNÇLİ BİR YÖNETİCİ KURUMUNUN ve PEŞİNDEN SÜRÜKLEDİĞİ İNSANLARIN OMUZLARINDA DURAN DEĞİL, KURUMUNU VE PEŞİNDEN SÜRÜKLEDİĞİ İNSANLARI OMUZLARINDA TAŞIYABİLEN OLMALIDIR.!!!"

Liderlik ve yönewticilik; kendisini herkesten üstün görerek sadece KARİZMASINI ortaya koyarak, liderlik ve yöneticilik EGOLARINI tatmin etmek için yapılmamalıdır. Bunun tam tersi olarak, gerçek bir lider ve bilinçli bir yönetici; genellikle kendini ön plana çıkarmadan başarılı sonuçlar elde edebilen ve temel alt yapıyı oluşturarak takımıyla birlikte gelişerek her koşulda işleyişi mümkün olabilen bir sistem kurabilen olmalıdır. 

Geniş ve engin bir ilgi alanına ve saygınlığa sahip olmalıdır. Sosyal yaşamla ve dış dünyayla süretkli iletişim içerisinde ve araştırmacı olmalıdır. Duygusal ve zihinsel olgunluğa sahip olmalı, başarılı olduğunda asla şımarmamalıdır. Başarısızlıklar ve engeller karşısında yılmamalı ve sürekli hedeflerine odaklanıp hedeflerine kitlenmelidir. Gereksiz ve anlamsız SALDIRGANLIK ve ÖFKE HALLERİ sergilememelidir. 

Bilinçli bir yönetici; her olguda kendinde doğru soruları sorarak ve bireysel sorumluluğunu üstlenerek bir patron değil, iyi bir koş olmalıdır. Aynı zamanda yönetim  bilinci esasıyla ; 

KORKULARI - CESARETE 
KAYGILARI ve ENDİŞELERİ - GÜVENE
TEREDDÜTÜ ve KARARSIZLIĞI - EYLEME
BELİRSİZLİĞİ - KESİNLİĞE
ZAYIFLIĞI ve ZAAFİYETİ - GÜCE
KUŞKUYU ve SÜPHEYİ - İNANCA
BAŞARIYI - COŞKUYA
BELİRSİLİĞİ - VİZYONA
KARIŞIKLIĞI - UYUMA
OLUMSUZLUĞU - OLUMLULUĞA en iyi şekilde ve en doğru zamanda çeviren ve çevirebilendir.


"BAŞARILI OLMAK, GERÇEK BİR LİDERİN ve BİLİNÇLİ BİR YÖNETİCİNİN OLMAZSA OLMAZI OLMALIDIR..."


Yayınlayan : DTK DERGİSİ



Şimdi bu yazıyı okuduktan sonra kendi çalıştığım yeri şöyle bir analiz ettim de, burada yazılanların, olması gerekenlerin hiç biri yok bunun dışında yazılan tüm olumsuz durumların x2 şeklinde yaşanması var.... Ve hiç bir zamanda bu değişmeyecek çünkü bazı şeyler zihniyette biter....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İletişim Güzeldir :)

Ad

E-posta *

Mesaj *